Архив на блога

сряда, 16 януари 2013 г.

ТЕСТЕНИ-3





1.ХЛЕБНИ ПРЪЧИЦИ С ПОДПРАВКИ И СИРЕНЕ   
 
500гр брашно , 10гр суха или 25гр прясна мая , 250мл топло мляко , 25гр меко масло , 30гр различни зелени подправки , 1ч.л сол , 2с.л мед , 50гр настърган кашкавал 
Разтваряме маята в топлото мляко .Слагаме всички продукти заедно и ги объркваме първо с дървена лъжица , а после ги измесваме на тесто за 10мин.Оставяме готовото тесто да втаса за 1ч 30мин .Поставяме тестото върху набрешнена повърхност и го разточваме леко до получаване на голям правоъгълник.След това се изрязват 30 ленти ,всяка се усуква на спирала и се нареждат в тава .Оставят се да втасат за 40 мин и се пекат 10мин на 200С.Може добълнително да се поръсят със кашкавал преди да се изпикат .




------------------------------------------------------------------------------------------------

2.Палачинка дантела 
http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=47570.0

http://farm4.static.flickr.com/3135/2848704213_568d1299c9.jpg 

104431-real



към традиционо палачинково тесто, може да се оцвети с хранителни бои .на всеки 100мл от тестото се добавя 1ч.л царевично нешисте за да станат по еластични палачинките и да не се късат .Готовото тесто се слада във шприц с тънка дупка и започваме да рисуваме на сух тиган различни фигури .Не се пекат на силно загрят тиган за да се запази цвета .

roti jala


------------------------------------------------------------------
3.Чапати

(Chapati)  
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=1279.0 
 

 
 
1 1/2 ч.ч брашно , 1/2ч.л сол, 1с.л олио ,1с.л ,1/2 ч.ч вода 
Смесваме брашното и солта.Добавя се олиото и млякото и тестото се претрива през пръстите да стане на трохи.След това на тънка струйка се добавя водата .Ако тестото изглежда сухо се добавя 1-2с.л вода, но не повече.Тестото се измесва в продължение на 5мин .Ако е необходимо се добавя вода или брашно да се получи еластично тесто и се оставя да почине 30мин .Тестото се разделя на 8части . Всяка парченце се прави на топка с диаметър 5см и се разточва на кора с диаметър 15см. около 3мм дебела . Има два начина за изпичане : 1.слага се в сух тиган силно нагрят докато стани на балони 2-3мин.
2. пак се пече в нагрят тиган ,но до готовност, след това се хваща със щипка и се слага за секунди над газов котлон да се надуе.Горешите питки се намазват топли с масло .

ЧапатиЧапати  


--------------------------------------------------------------------------------------------------- 

4.Индийски хляб -Bhaturas 

  

400гр брашно , 100гр царевично брашно , 1 щ сода за хляб, 1/2 ч.л суха мая , 1ч.л сол , 250мл вода , 2с.л цедено кисело мляко , 2ч.л захар, 2с.л разтопено масло ,100мл олио за пържене 
От продуктите се замесва тесто без маслото и се оставя да втаса 15мин.След това се добавя топлото масло и пак се измесва докато го поеме напълно.Оставя се да втаса 45мин .Готовото тесто се разделя на 14 топки ,всяка се потапя в брашно и се разточва на тънка кора 15см диаметър.Пържи се в сгорещено олио до златисто .Веднага се надува и се обръща.



-----------------------------------------------------------------------------------------

5.Азиатски хляб - Наан 
http://aynmark.wordpress.com/2006/01/27/%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D1%91%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B0%D0%BD/ 

naan

за 2бр.
1ч.ч вода , 1ч.л суха мая , 1ч.л захар ,1с.л олио , 3ч.ч брашно , 1ч.л сол 
за поръсване - едра сол, сусам 
Замесва се меко тесто ,може и в машина за хляб.Оставя се да втаса за 2часа ,може пак в хлебопекарната .Готовото тесто се разделя на три топки и се разточват с пръсти на средно големи питка .В средата трябва да се изтънят ,а краищата да са дебели .Надупват се енергично с вилица и се намазват с яйце и  мляко.Поръсват се със сусам и сол .Пекат се в нагрята фурна 250С -10мин до златисто .
naan3 
 naan 

naanbaking   
с това се дупчат -
 http://ic.pics.livejournal.com/iqmena/11760632/238062/238062_original.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------- 

 6.Солени крекъри със семена от лен   
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=8815.0 

 
125гр брашно , 1/2 ч.л бакпулвер , 1/2ч.л захар ,60мл прясно мляко , 2 с.л семена от лен или подправки по желание , 2с.л олио 
Загряваме фурната на 200С .Смесваме всички продукти и на края на струйка се налива млякото и маслото .Замесваме тесто което се завива в стреч фолио и се оставя в хладилника за 20мин .След това разделяме тестото на дви части .Разточва се всяка част на правоъгълник 2мм дебел и се изрязват формички .Готовите соленки се слагат върху хартия за печене или намазана тава и се пекат 20мин до златисто . 

С крекерите могат да се правят бутер торти , хапки и салати .
  
-----------------------------------------------------------------------

7.Йоркширски пудинг  
 классические йокшерские пудинги 

150 гр пресято брашно, 200мл прясно мляко , 2 яйца , 100гл маргарин , 1щ сол , 1ч.л захар 
Към брашното се добавя 100мл мляко -половината 
и 2-те яйца и започва да се разбива на ръка до получаване на палачинково тесто , добавят се захарта и солта  
взбиваем ингредиенты 
След това се добавя и останалото мляко и пак се разбива .
выливаем вторую часть молока 
ако е трудно за разбиване може да се ползва и миксер 
 взбиваем массу 
готовата смес се изсипва във кана и се оставя да почине 5мин 
переливаем тесто 
В сухи формички на дъното се слага парченце масло ,  и се слага в нагрята на 200С фурна за 5мин ,така маслото се разтапя и загрява . 
сливочное масло на дне формы 
изваждаме формите и с помощта на четка  се намазват целите формички 
распределяем сливочное масло 
 след това много бързо наливаме до половината от сместа във всяка форма и веднага печем за 30мин като най важното е през това време да не се отваря фурната  
 наливаем тесто для пудинга в форму 
готовите пудинги се оставят още 10-на мин във угасената фурна и след това на решетка да изстинат
  остужаем пудинги 
Пудинга се сервира както към печено месо ,така и като десерт с плодове и крем , а също може да се напълни със салата  ,може преди печене да се добавят и кренвирши горещи и залети с пудинга и така се пекат.
 
 ----------------------------------------------------------------------------------------

 8.Запечени сандвичи  
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=881.0 

 

12 филии хляб за тост , 12 листчета кашкавал за сандвичи , 6 парчета шунка , 150мл кетчуп , 1 яйце , 150мл мляко , 50 гр масло , пармезан , сол и черен пипер 
Отстраняваме корите на хляба , намазваме филиите  с кетчуп  ,слагаме по парче кашкавал и шунка и ги редуваме .Слагаме сандвичите във на маслена тавичка .Разбиваме яйцето с млякото ,сол чер пипер и заливаме сандвичите,поръсваме с пармиджан и бучка масло .Пекат се в нагрята фурна 20мин -200С
Вместо кетчуп може да се добавят различни подправки на вкус , и да се залее с готова крем супа 
-------------------------------------------------------------------

9.Хачапури     
 

Бързо тесто : 
2ч.ч брашно , 1/2ч.л сол , 1/2ч.л захар , 1/2ч.л сода за хляб , 200гр кисело мляко 
Към пресятото брашно се добавя сол,захар и содата изгасена в киселото мляко.
Замесва се меко тесто което трябва леко да лепне по ръцете .Оставя ме го да почине .
 Замесить мягкое тесто, оно должно немного липнуть к рукам. Тесто накрыть пищевой пленкой и дать ему отдохнуть, а тем временем приготовить начинку для хачапури.
През това време се приготвя плънката -350гр настъргана моцарела и 100гр бяло сирене .
Оба вида сыра натереть на тёрке и перемешать.Плънката се разделя на 4 части и се  прави на топчета  
Сырную начинку разделить на 4 части и из каждой скатать шарик. Тестото се разделя на 8 равни части 

На рабочую поверхность добавить немного муки. Из теста сформировать шар, а затем "колбаску". Разрезать получившуюся "колбаску" на 8 частей. всяка част се разточва на кора , слага се едно топче от плънката ,а отгоре друга кора .С вилица се притиската краищата 
 з каждой части теста раскатать круг. Для одного хачапури понадобится 2 "круга" из теста и один "шарик" сырной начинки. В центр круга положить сырный шарик, немного примять его рукой, накрыть другой половиной теста, края плотно прижать друг к другу, аккуратно раскатать хачапури и сделать несколько наколов вилкой, чтобы тесто не вздувалось при готовке.
аналогично се правят и другите хачапури ,общо стават 4 бр .
Аналогично сформировать остальные хачапури. Их должно получиться 4 штуки.
 Хачапурите се пекат в нагрят тиган намазан с масло и се покриват с капак 2-3 мин от всяка страна 
 Сковороду смазать растительным маслом с помощью кондитерской кисти и хорошо прокалить. Выложить хачапури, огонь уменьшить, накрыть крышкой и готовить хачапури на медленном огне по 2-3 минуты с каждой стороны.
Тесто с мая   
за 1кг тесто 
600гр брашно , 400гр мляко , 12гр суха мая , 1с.л масло , 1 яйце , 1 ч.л захар , 2 ч.л сол 
Приготвя се тесто и след като втаса се разточват кори 
   двата края се навиват навътре 
    краищата се завиват




 готовите хачапури се слагат в тавичка и се поръсват с брашно 















        намазват се с яйце и  се слага плънка от яйце ,моцарела и подправки или каквото ни харесва 
   
  слагат се да се пекат в нагрята фурна и след 10 мин като се зачервят и хванат коричка се изваждат ,прави се разрез и се чуква по едно сурово яйце ,връща се във фурната още за 5мин 
 


    Готовите хачапури се поднасят със бучка масло 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.Тестени пръчици   
 
Бутер тесто и лук.Лука се нарязва на ситно и се задушава, поръсва равномерно върху тестото и се притиска с точилката да се отбележи ,след това се режат ленти ,усукват се на спирали и се пекат в нагрята фурна .
може да се направи и като пица ,замесва се тесто ,разточва се кора и се намазва с майонеза ,кетчуп и подправки за пица ,отгоре се нарежда колбас ,настъргва се кашкавал 

сверните рулетики 
навива се на ролца ,намазва се сотново със смесена майонеза и кетчуп , поръсва се със кашкавал и се пекат 
  запекаем палочки 
15мин -200С
Закусочные палочки к пиву готовое блюдо 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...