Архив на блога

сряда, 16 януари 2013 г.

ХЛЯБ-1


1.Хляб на хармоника


110г масло
250мл мляко
25г мая
450г брашно (може и малко повече/по-малко)
1/2 ч.л сол
1ч.л. захар

Топлото мляко смесете с захарта и маята. Добавете около 150г брашно и забъркайте до кремообразна смес. Оставете на топло за 30мин.
В отделен съд сипете останалото брашно, 50г масло и солта. Добавете маята и омесете меко, еластично и лъскаво тесто около 5-6 мин. Разточете на правоъгълник 32х35см. Сипваме го в покрита с пергамент и намаслена тава и оставяме да бухне около 1 час покрито с кърпа. Бухналото тесто разрязваме на квадрати със страна 5-6 см. Разтапяме останалото масло. Вземаме по 1 квадратче и го потапяме в мазнината. Нареждаме ги в продълговата тава за кекс (25см), (която сме сложили под наклон, иначе се пързалят парченцата, които редим) покрита с пергамент и намазана с мазнина. Оставяме да бухнат за около час и печем на 180С около 25-30 мин.
 
  





2.Многолистен хляб  
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=8341.0 

 



Закваска:
50 гр брашно , 30мл вода , 1/3 ч.л суха мая 
разтваря се маята в топлата вода ,добавя се брашното и се замесва тесто .слага се в намаслен съд ,покрива се със стреч фоло и се оставя да втаса докато не стане на шупли и увеличи обема си два пъти .Та закваска се добвя към останалите продукти .
тесто :
250гр брашно , 125 мл вода , 3 гра суха мая , 2 ч.л сол , 1ч.л мед или захар ,30мл мас или разтопено масло

Сухата мая и меда се разтарят в топлата вода и се оставят 10мин .След това се замесва тесто със пресятото брашно и се добавя постепено закваската и на края се добавя солта.Замесва се елестично тесто .Тестото се прави на 20см цилиндър ,завива се във стреч фолио и се оставя 20мин .След това тестото се разточва на правоъгълник 20х50см .Кората се намазва с четка потопена мас.Затварят се двата края ,мажем пак с мас и пак съваме двата края като книга.Трябва да се получат 4 слоя .Много добре се защипват краищата ,слага се на хартия за печене .Отново се разточва на пръвоъгълник 60х40см.намазваме с останалата мас и с помоща на хартия го навиваме на роло .С помоща на бръснарско ножче се правят два дълбоки разреза на разтояние 4см един от друг.Готовата багета се поставя в тава ,намазва се с масло и се оставя 30мин да втаса .Пече се в загрята фурна 200С- 35мин
 (300x225, 45Kb) (300x225, 54Kb)  


 (300x225, 48Kb)  (300x225, 45Kb)  

---------------------------------------------------------------------- 

3.Фугас -френскихляб 
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=1505.msg15446#msg15446 

Французский хлеб Фугасс (Fougasse)300мл топла минерална вода , 2ч.л сол , 1ч.л захар, 2с.л олио , 500гр брашно , 15гр прясна мая или 1пакетче суха ,царевично брашно за поръсване 
Вариант 1:  
Всички продукти се слагат в хлебопекарна и се слагат на режим "тесто с мая " около 1ч и 25мин 
В контейнер хлебопечки вылить воду, добавить соль, сахар, оливковое масло. Всыпать муку и дрожжи.Установить контейнер в хлебопечку, выбрать режим "дрожжевое тесто", включить. Через 1 час 25 минут дрожжевое тесто будет готово.Вариант 2: 
Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и се оставя да втаса 10мин .След това се добавя останалата вода и малко по малко брашно и се замесва тесто .На края се добавя и солта .Тестото се меси поне 10мин .Тестото се слага в намазана с олио купа ,търкаля се няколко пъти хубаво да се омаже ,покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса около 2часа .

И в двата варианта тестото  се разделя на две .Всяка част се разтегля с ръце до получаването формата на лист - 30х15 см.С бръснарско ножче се правят разрези .
 Готовое тесто разделить на 2 части. Каждую часть размять руками на противне в форме листа (или близко к этому), острым ножом или ножницами сделать сквозные разрезы и растянуть тесто. След това леко се разтяга листото да се получат отворите ,поръсва се с царевично брашно и се оставя да втаса още 30мин 
 Посыпать сверху кукурузной мукой и оставить в теплом месте на 20 минут. Пече се в загряна фурна 220С в която може да се сложи съд с вода отстрани .Хлябът се пече до златисто 15-20мин 
------------------------------------------------------------------- 

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...