Гъбена супа
http://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
Обичам
цветни супи, със застройки и непрозрачни бульони. Не харесвам супата да
бъде като ядене и обичам всичко да е нарязано на едри парченца, които
са запазили формата си, а не са разварени. В крем-супата всичко е
вкусно, но не ми доставя тази зрителна наслада и имам чувството, че
пасирам храната на дъщеря ми като бебе. Е, някой супи е препоръчително
да бъдат с еднородна консистенция, защото сварените им зеленчуци не са
никак естетични, но гъбената не е от тях. Обожавам я - гореща, богата и
ароматна, особено в студени вечери като тази.
- 400 - 500 гр. култивирани гъби печурки;
- 1 – 2 бр. моркова;
- ½ бр стрък праз;
- 1-2 резена от глава целина;
- 1 к.ч. ориз;
- 1 - 2 бр. картофи;
- 100 – 150г карфиол;
- 1 бр. червена чушка;
- ½ връзка магданоз;
- ½ к.л. куркума;
- сол, черен пипер, олио.
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете и
нарежете зеленчуците: моркова, лука и целината на кубчета. Поставете
нарязаните на дребно зеленчуци в сгорещеното олио и задушавате за около 5
минути, като разбърквате непрекъснато. Добавяте измития ориз и
разбърквате непрекъснато около 5 мин., докато ориза стане «стъклен»
(полупрозрачен). Добавяте гореща вода около 2 - 2,5л, според
предпочитанията ви за гъстота на супата. Добавяте и картофа нарязан на
две половинки, черен пипер и куркума и оставяте всичко да заври, за да
може ориза и картофа да се сварят. Прибавяте и нарязаната червена чушка.
Почиствате, измивате и нарязвате гъбите и пънчетата им на едри ивици и
ги добавяте към задушените зеленчуци. Добавяте карфиола, накъсан на
цветчета и посолявате. Изваждате сварения картоф и няколко парчета
моркови и ги смачквате до получаването на пюре. Връщате ги отново в
супата, за да добие плътност. Оставяте всичко да заври около 3-4 мин.и отстраняване от огъня.
След леко изстиване, подправяте
със ситно нарязан магданоз. При поднасяне добавяте в горещата супа,
лъжица кисело мляко и крутони.
Аз обичам по-киселите супи и добавям и оцет балсамико.
Супа от миди
Лятото в купа ...
Необходими продукти:
- 400 г миди с черупките (около 25 бр. средни по големина);
- 2 супени лъжици олио (30 г краве масло);
- глава кромид лук;
- 5-6 скилидки чесън (накълцан);
- 1 бр. морков;
- 1 връзка корени за супа ;
- 3- 4 домата;
- 2-3 с.л. фиде;
- 1/2 супена лъжица брашно (по желание за по-гъста консистенция);
- 1 яйце;
- 1/2 чаена чаша кисело мляко (сметана);
- Зелени подправки - копър, магданоз, дафинов лист;
- лимонов сок ;
- сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Почистваме мидите много
внимателно под струя студена вода с телена четка или домакинска тел, и
изваждаме водораслото, за което се захващат за скалата.
В
тенджера, в загряваме мазнина, задушаваме за кратко нарязания на ситно
лук и счукания чесън. Преди да са си променили цвета, към тях добавяме
нарязаните на дребно целина и морков, настърганите на ренде корени за
супа, както обелените и нарязаните на ситно домати. Посоляваме и
оставяме да къкри под капак на слаб огън за около 10 минути, а след
което може да пасираме сместа ако предпочитаме по-плътен бульон на
супата. Аз лично предпочитам да виждам парченцата зеленчуци и очите ми
се радват от колорита на цветовете. Към нея добавяме мидите, които ще
отделят допълнително доста вода. След омекването им се прибавят виното,
дафиновия лист, смленият черен пипер и сол и брашното, размито в малко
студена вода. Добавяме мидите, така както са с черупките и варим, докато
се отворят. Тези, които не са се отворили, ги изхвърляме, тъй като
най-вероятно са развалени. Мидения бульон варим още 5-6 минути и
добавяме фидето, като не след дълго снемаме супата от котлона.
Моите миди се задържаха за черупките, което предполагам значи, че не съм ги преварила и че са били пресни.
Оставаме
да поизстине и застройваме с яйцето, разбито с киселото мляко. Поднася с
лимон и се наръсена с черен пипер, копър и магданоз.
Сервира се топла, като разпределяме мидите равномерно в купичките.
Дано ви е вкусно!
Крем супа от тиквички
Жега...Хем си гладен, хем искаш нещо свежо и леко след плажа.
Приготвяла съм няколко пъти тази
супа и всеки път става с различено хубав вкус. В зависимост от
големината на отделните зеленчуци и тяхната пропорция. Ако не
разполагате с моркови, не е фатално за вкуса. Вместо сметана и прясно
мляко, можете да добавите кисело, ако харесвате привкуса да е киселичък,
като мене. Подправките и крутоните я правят особено апетитна и
колоритна.
Нооо, без тиквичките супа няма. :)
Ако
тиквичките са по мънички и зелени, ястието получава един млечно-зелен
цвят, от който сам по себе си ми лъха на бодрост. И най-хубавото е, че
става много лесно и бързо - за около 40 минути и сте на масата.
Необходими продукти:
- 4 бр.тиквички;
- 2 бр.картофа;
- 1 бр.морков;
- 1 глава лук;
- 3 - 4 бр.скилидки чесън (по желание);
- 50 г краве масло;
- 100 мл прясно мляко;
- 50 мл сметана;
- 3-4 стръка копър;
- 50 мл зехтин;
- Крутони;
- Сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
- Зеленчуците се измиват и почистват. Морковът, чесънът и лукът се нарязват на дребно. Тиквичките и картофите се нарязват на шайби или на кубчета.
- Зехтинът се загрява в тенджерата и първо се запържват лукът, чесънът и морковът, след това се добавят тиквичките и след няколко минути – маслото и картофите. Разбъркват се и се налива 1,5л гореща вода.
- Зеленчуците се варят на умерен огън, докато омекнат напълно. След като се сварят и поизстинат, сипват се млякото и сметаната, (евентуално и чесъна) и супата се пасира. Посолява се, подправя се на вкус с черен пипер и се разбърква. Супата се поднася гарнирана с копър и крутони.
Поднася се топличка или добре охладена - всякак е вкусна и ободряваща. Аз лично я предпочитам студена в летните жеги, като днес.
Пилешка супа по класическа рецепта
Необходимите продукти за класическа пилешка супа:
2. 2 средно големи картофа
3. един морков
4. една малка глава лук
5. едно „гнездо” фиде
6. сол и черен пипер (по желание)
7. ½ връзка магданоз
6 Порции
Необходимо време за приготвяне:
60 минути
6 Порции
Необходимо време за приготвяне:
60 минути
1.
В голяма тенджера слагате около 2 литра вода и когато заври
добавяте пилешкото месо и сол на вкус (около 1/2 чаена лъжица). Колкото повече е пилешкото месо, толкова
по-силен ще стане бульонът и толкова по-вкусна ще стане супичката. Ако пък
имате баба на село, или пък някаква друга връзка със село е най-добре да си
вземете едно домашно пиле, тогава супата ще стане много по-ароматна и със
сигурност ще е много по-вкусна! По време
на варенето на пилето най-вероятно ще се образува пяна, която трябва да
отстраните. След като се свари пилето извадете месото от бульона и го
прецедете. А кога е сварено пилешкото месо ще разберете като пробвате с
виличка. Когато лесно се отделя от костите, значи е готово.
2.
Нарязвате зеленчуците на малки кубчета. Към бульона добавете
първо моркова и лука. След като
поврят 5 минути добавете и
нарязаните на дребно картофи, а след още 5 минути добавете и натрошеното фиде и
варете до пълно сваряване на фидето и картофите.
3.
Обезкостете свареното пилешко месо и го накъсайте на дребни
парченца, които добавете към супата. Накрая, след като свалите пилешката супа от котлона
поръсете със ситно нарязан магданоз.
Не е необходимо пилешката супа да ври с магданоза, така той остава
свеж, не губи от полезните си вещества, а същевременно овкусява
достатъчно добре.Ако обичате застроените супички, няма проблем да застроите и тази пилешка супа. Прави се класическа застройка от яйце и кисело мляко,
като се налива на тънка струйка с поизстиналата супа. Трябва да
добавяте застройката много бавно и то не във вряща супа, за да не се
пресече.
Класическа супа топчета
Продукти:
- 500 г кайма
- 100 мл олио
- 150 г домати
- 100 г кромид лук
- 100 г моркови
- 100 г целина
- 80 г ориз
50 г магданоз
2 г черен пипер
40 г брашно
300 г кисело мляко
2 яйца
30 мл оцет
30 г сол
Към каймата се прибавят по 1/3 от ориза (полусварен), дребно нарязаният лук, смленият черен пипер, ситно нарязаният магданоз и 1 белтък.
• Сместа се омесва добре и от нея се оформят малки кюфтенца.
• Пускат се във врящ бульон.
• Останалата част от лука, нарязан на дребно, настърганите моркови и целина и дребно нарязаните дръжки от магданоз се задушават в мазнината.
• Към супата с топчета се прибавят задушените зеленчуци.
• След 20-30 минути се слагат останалият ориз (суров) и дребно нарязаните домати.
• Готовата класическа супа топчета се застройва с варена застройка от млякото, брашното и яйцата.
• Овкусява се и се поръсва с дребно нарязания магданоз и смлян черен пипер.
• При поднасянето във всяка порция се слагат по 50 г сварени кюфтенца.
Таратор (класическа рецепта)
Продукти:
- 300 г кисело мляко
- 200 г краставици
- 1 с. л. олио
- 1 скилидка чесън
- 120 мл вода
- сол
- орехи
- копър
Приготвяне:
• Киселото мляко се разбива добре.
• Разрежда се със студена вода.
• Към разреденото мляко се прибавят краставиците, нарязани на дребни кубчета и олиото.
• Добавят се ситно нарязаният копър и счуканият (пресован) чесън.
• Посолява се на вкус.
• Сместа се разбърква добре и се поставя в хладилник.
• Тараторът при сервиране се поръсва по желание с орехи.
• Киселото мляко се разбива добре.
• Разрежда се със студена вода.
• Към разреденото мляко се прибавят краставиците, нарязани на дребни кубчета и олиото.
• Добавят се ситно нарязаният копър и счуканият (пресован) чесън.
• Посолява се на вкус.
• Сместа се разбърква добре и се поставя в хладилник.
• Тараторът при сервиране се поръсва по желание с орехи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.