Архив на блога

неделя, 25 август 2013 г.

СУПИ-1




Гъбена супа 

 

http://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

Обичам цветни супи, със застройки и непрозрачни бульони. Не харесвам супата да бъде като ядене и обичам всичко да е нарязано на едри парченца, които са запазили формата си, а не са разварени. В крем-супата всичко е вкусно, но не ми доставя тази зрителна наслада и имам чувството, че пасирам храната на дъщеря ми като бебе. Е, някой супи е препоръчително да бъдат с еднородна консистенция, защото сварените им зеленчуци не са никак естетични, но гъбената не е от тях. Обожавам я - гореща, богата и ароматна, особено в студени вечери като тази.




Необходими продукти:
  • 400 - 500 гр. култивирани гъби печурки; 
  • 1 – 2 бр. моркова; 
  • ½ бр стрък праз; 
  • 1-2 резена от глава целина; 
  • 1 к.ч. ориз; 
  • 1 - 2 бр. картофи; 
  • 100 – 150г карфиол; 
  • 1 бр. червена чушка;
  • ½ връзка магданоз; 
  • ½ к.л. куркума; 
  • сол, черен пипер, олио. 

Начин на приготвяне:

Измийте, почистете и нарежете зеленчуците: моркова, лука и целината на кубчета. Поставете нарязаните на дребно зеленчуци в сгорещеното олио и задушавате за около 5 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавяте измития ориз и разбърквате непрекъснато около 5 мин., докато ориза стане «стъклен» (полупрозрачен). Добавяте гореща вода около 2 - 2,5л, според предпочитанията ви за гъстота на супата. Добавяте и картофа нарязан на две половинки, черен пипер и куркума и оставяте всичко да заври, за да може ориза и картофа да се сварят. Прибавяте и нарязаната червена чушка. Почиствате, измивате и нарязвате гъбите и пънчетата им на едри ивици и ги добавяте към задушените зеленчуци. Добавяте карфиола, накъсан на цветчета и посолявате. Изваждате сварения картоф и няколко парчета моркови и ги смачквате до получаването на пюре. Връщате ги отново в супата, за да добие плътност. Оставяте всичко да заври около 3-4 мин.и отстраняване от огъня.


След леко изстиване, подправяте със ситно нарязан магданоз. При поднасяне добавяте в горещата супа, лъжица кисело мляко и крутони. 
Аз обичам по-киселите супи и добавям и оцет балсамико.







Супа от миди  

http://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2012/09/blog-post_16.html
Лятото в купа ...

Необходими продукти:
  • 400 г миди с черупките (около 25 бр. средни по големина); 
  • 2 супени лъжици олио (30 г краве масло); 
  • глава кромид лук; 
  • 5-6 скилидки чесън (накълцан); 
  • 1 бр. морков; 
  • 1 връзка корени за супа ; 
  • 3- 4 домата; 
  • 2-3 с.л. фиде; 
  • 1/2 супена лъжица брашно (по желание за по-гъста консистенция); 
  • 1 яйце; 
  • 1/2 чаена чаша кисело мляко (сметана); 
  • Зелени подправки - копър, магданоз, дафинов лист; 
  • лимонов сок ; 
  • сол, черен пипер. 

Начин на приготвяне:

Почистваме мидите много внимателно под струя студена вода с телена четка или домакинска тел, и изваждаме водораслото, за което се захващат за скалата. 
В тенджера, в загряваме мазнина, задушаваме за кратко нарязания на ситно лук и счукания чесън. Преди да са си променили цвета, към тях добавяме нарязаните на дребно целина и морков, настърганите на ренде корени за супа, както обелените и нарязаните на ситно домати. Посоляваме и оставяме да къкри под капак на слаб огън за около 10 минути, а след което може да пасираме сместа ако предпочитаме по-плътен бульон на супата. Аз лично предпочитам да виждам парченцата зеленчуци и очите ми се радват от колорита на цветовете. Към нея добавяме мидите, които ще отделят допълнително доста вода. След омекването им се прибавят виното, дафиновия лист, смленият черен пипер и сол и брашното, размито в малко студена вода. Добавяме мидите, така както са с черупките и варим, докато се отворят. Тези, които не са се отворили, ги изхвърляме, тъй като най-вероятно са развалени. Мидения бульон варим още 5-6 минути и добавяме фидето, като не след дълго снемаме супата от котлона. 


Моите миди се задържаха за черупките, което предполагам значи, че не съм ги преварила и че са били пресни.
Оставаме да поизстине и застройваме с яйцето, разбито с киселото мляко. Поднася с лимон и се наръсена с черен пипер, копър и магданоз. 
Сервира се топла, като разпределяме мидите равномерно в купичките. 
Дано ви е вкусно!

Крем супа от тиквички

Жега...Хем си гладен, хем искаш нещо свежо и леко след плажа.


Приготвяла съм няколко пъти тази супа и всеки път става с различено хубав вкус. В зависимост от големината на отделните зеленчуци и тяхната пропорция. Ако не разполагате с моркови, не е фатално за вкуса. Вместо сметана и прясно мляко, можете да добавите кисело, ако харесвате привкуса да е киселичък, като мене. Подправките и крутоните я правят особено апетитна и колоритна.



Нооо, без тиквичките супа няма. :) 
Ако тиквичките са по мънички и зелени, ястието получава един млечно-зелен цвят, от който сам по себе си ми лъха на бодрост. И най-хубавото е, че става много лесно и бързо - за около 40 минути и сте на масата.



Необходими продукти:
  • 4 бр.тиквички;
  • 2 бр.картофа;
  • 1 бр.морков;
  • 1 глава лук;
  • 3 - 4 бр.скилидки чесън (по желание); 
  • 50 г краве масло;
  • 100 мл прясно мляко; 
  • 50 мл сметана; 
  • 3-4 стръка копър; 
  • 50 мл зехтин;
  • Крутони; 
  • Сол и черен пипер на вкус.



Начин на приготвяне: 
  1. Зеленчуците се измиват и почистват. Морковът, чесънът и лукът се нарязват на дребно. Тиквичките и картофите се нарязват на шайби или на кубчета. 
  2. Зехтинът се загрява в тенджерата и първо се запържват лукът, чесънът и морковът, след това се добавят тиквичките и след няколко минути – маслото и картофите. Разбъркват се и се налива 1,5л гореща вода.
  3. Зеленчуците се варят на умерен огън, докато омекнат напълно. След като се сварят и поизстинат, сипват се млякото и сметаната, (евентуално и чесъна) и супата се пасира. Посолява се, подправя се на вкус с черен пипер и се разбърква. Супата се поднася гарнирана с копър и крутони.



Поднася се топличка или добре охладена - всякак е вкусна и ободряваща. Аз лично я предпочитам студена в летните жеги, като днес.


Пилешка супа по класическа рецепта  

 

Пилешка супа 

 Необходимите продукти за класическа пилешка супа:


1. пилешко месо (2 бутчета, или ½ пиле, или колкото имате)

2. 2 средно големи картофа

3. един морков

4. една малка глава лук

5. едно „гнездо” фиде

6. сол и черен пипер (по желание)

7. ½ връзка магданоз

6 Порции

Необходимо време за приготвяне:
60 минути
Пилешка супа
Пилешка супа
Рецептата на класическата пилешка супа в стъпки:



1.

В голяма тенджера слагате около 2 литра вода и когато заври добавяте пилешкото месо и сол на вкус (около 1/2 чаена лъжица). Колкото повече е пилешкото месо, толкова по-силен ще стане бульонът и толкова по-вкусна ще стане супичката. Ако пък имате баба на село, или пък някаква друга връзка със село е най-добре да си вземете едно домашно пиле, тогава супата ще стане много по-ароматна и със сигурност ще е много по-вкусна!  По време на варенето на пилето най-вероятно ще се образува пяна, която трябва да отстраните. След като се свари пилето извадете месото от бульона и го прецедете. А кога е сварено пилешкото месо ще разберете като пробвате с виличка. Когато лесно се отделя от костите, значи е готово.



2.

Нарязвате зеленчуците на малки кубчета. Към бульона добавете първо моркова и лука. След като  поврят  5 минути добавете и нарязаните на дребно картофи, а след още 5 минути добавете и натрошеното фиде и варете до пълно сваряване на фидето и картофите.



3.

Обезкостете свареното пилешко месо и го накъсайте на дребни парченца, които добавете към супата. Накрая, след като свалите пилешката супа от котлона поръсете със ситно нарязан магданоз. Не е необходимо пилешката супа да ври с магданоза, така той остава свеж, не губи от полезните си вещества, а същевременно овкусява достатъчно добре.Ако обичате застроените супички, няма проблем да застроите и тази пилешка супа. Прави се класическа застройка от яйце и кисело мляко, като се налива на тънка струйка с поизстиналата супа. Трябва да добавяте застройката много бавно и то не във вряща супа, за да не се пресече.

Класическа супа топчета 


Супа топчета със застройка 

Продукти:

  • 500 г кайма
  • 100 мл олио
  • 150 г домати
  • 100 г кромид лук
  • 100 г моркови
  • 100 г целина
  • 80 г ориз

50 г магданоз
2 г черен пипер
40 г брашно
300 г кисело мляко
2 яйца
30 мл оцет
30 г сол

 Към каймата се прибавят по 1/3 от ориза (полусварен), дребно нарязаният лук, смленият черен пипер, ситно нарязаният магданоз и 1 белтък.
• Сместа се омесва добре и от нея се оформят малки кюфтенца.
• Пускат се във врящ бульон.
• Останалата част от лука, нарязан на дребно, настърганите моркови и целина и дребно нарязаните дръжки от магданоз се задушават в мазнината.
• Към супата с топчета се прибавят задушените зеленчуци.
• След 20-30 минути се слагат останалият ориз (суров) и дребно нарязаните домати.
• Готовата класическа супа топчета се застройва с варена застройка от млякото, брашното и яйцата.
• Овкусява се и се поръсва с дребно нарязания магданоз и смлян черен пипер.
• При поднасянето във всяка порция се слагат по 50 г сварени кюфтенца.



Таратор (класическа рецепта)

Таратор (класическа рецепта)
Продукти:
  • 300 г кисело мляко
  • 200 г краставици
  • 1 с. л. олио
  • 1 скилидка чесън
  • 120 мл вода
  • сол
  • орехи
  • копър
Приготвяне:

• Киселото мляко се разбива добре.
• Разрежда се със студена вода.
• Към разреденото мляко се прибавят краставиците, нарязани на дребни кубчета и олиото.
• Добавят се ситно нарязаният копър и счуканият (пресован) чесън.
• Посолява се на вкус.
• Сместа се разбърква добре и се поставя в хладилник.
• Тараторът при сервиране се поръсва по желание с орехи.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...