Архив на блога

неделя, 25 август 2013 г.

СУПИ-1




Гъбена супа 

 

http://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

Обичам цветни супи, със застройки и непрозрачни бульони. Не харесвам супата да бъде като ядене и обичам всичко да е нарязано на едри парченца, които са запазили формата си, а не са разварени. В крем-супата всичко е вкусно, но не ми доставя тази зрителна наслада и имам чувството, че пасирам храната на дъщеря ми като бебе. Е, някой супи е препоръчително да бъдат с еднородна консистенция, защото сварените им зеленчуци не са никак естетични, но гъбената не е от тях. Обожавам я - гореща, богата и ароматна, особено в студени вечери като тази.




Необходими продукти:
  • 400 - 500 гр. култивирани гъби печурки; 
  • 1 – 2 бр. моркова; 
  • ½ бр стрък праз; 
  • 1-2 резена от глава целина; 
  • 1 к.ч. ориз; 
  • 1 - 2 бр. картофи; 
  • 100 – 150г карфиол; 
  • 1 бр. червена чушка;
  • ½ връзка магданоз; 
  • ½ к.л. куркума; 
  • сол, черен пипер, олио. 

Начин на приготвяне:

Измийте, почистете и нарежете зеленчуците: моркова, лука и целината на кубчета. Поставете нарязаните на дребно зеленчуци в сгорещеното олио и задушавате за около 5 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавяте измития ориз и разбърквате непрекъснато около 5 мин., докато ориза стане «стъклен» (полупрозрачен). Добавяте гореща вода около 2 - 2,5л, според предпочитанията ви за гъстота на супата. Добавяте и картофа нарязан на две половинки, черен пипер и куркума и оставяте всичко да заври, за да може ориза и картофа да се сварят. Прибавяте и нарязаната червена чушка. Почиствате, измивате и нарязвате гъбите и пънчетата им на едри ивици и ги добавяте към задушените зеленчуци. Добавяте карфиола, накъсан на цветчета и посолявате. Изваждате сварения картоф и няколко парчета моркови и ги смачквате до получаването на пюре. Връщате ги отново в супата, за да добие плътност. Оставяте всичко да заври около 3-4 мин.и отстраняване от огъня.


След леко изстиване, подправяте със ситно нарязан магданоз. При поднасяне добавяте в горещата супа, лъжица кисело мляко и крутони. 
Аз обичам по-киселите супи и добавям и оцет балсамико.





сряда, 16 януари 2013 г.

ТЕСТЕНИ-3





ХЛЯБ-1


1.Хляб на хармоника


110г масло
250мл мляко
25г мая
450г брашно (може и малко повече/по-малко)
1/2 ч.л сол
1ч.л. захар

Топлото мляко смесете с захарта и маята. Добавете около 150г брашно и забъркайте до кремообразна смес. Оставете на топло за 30мин.
В отделен съд сипете останалото брашно, 50г масло и солта. Добавете маята и омесете меко, еластично и лъскаво тесто около 5-6 мин. Разточете на правоъгълник 32х35см. Сипваме го в покрита с пергамент и намаслена тава и оставяме да бухне около 1 час покрито с кърпа. Бухналото тесто разрязваме на квадрати със страна 5-6 см. Разтапяме останалото масло. Вземаме по 1 квадратче и го потапяме в мазнината. Нареждаме ги в продълговата тава за кекс (25см), (която сме сложили под наклон, иначе се пързалят парченцата, които редим) покрита с пергамент и намазана с мазнина. Оставяме да бухнат за около час и печем на 180С около 25-30 мин.
 
  

ТЕСТЕНИ-2



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...