Гъбена супа
http://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
Обичам
цветни супи, със застройки и непрозрачни бульони. Не харесвам супата да
бъде като ядене и обичам всичко да е нарязано на едри парченца, които
са запазили формата си, а не са разварени. В крем-супата всичко е
вкусно, но не ми доставя тази зрителна наслада и имам чувството, че
пасирам храната на дъщеря ми като бебе. Е, някой супи е препоръчително
да бъдат с еднородна консистенция, защото сварените им зеленчуци не са
никак естетични, но гъбената не е от тях. Обожавам я - гореща, богата и
ароматна, особено в студени вечери като тази.
- 400 - 500 гр. култивирани гъби печурки;
- 1 – 2 бр. моркова;
- ½ бр стрък праз;
- 1-2 резена от глава целина;
- 1 к.ч. ориз;
- 1 - 2 бр. картофи;
- 100 – 150г карфиол;
- 1 бр. червена чушка;
- ½ връзка магданоз;
- ½ к.л. куркума;
- сол, черен пипер, олио.
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете и
нарежете зеленчуците: моркова, лука и целината на кубчета. Поставете
нарязаните на дребно зеленчуци в сгорещеното олио и задушавате за около 5
минути, като разбърквате непрекъснато. Добавяте измития ориз и
разбърквате непрекъснато около 5 мин., докато ориза стане «стъклен»
(полупрозрачен). Добавяте гореща вода около 2 - 2,5л, според
предпочитанията ви за гъстота на супата. Добавяте и картофа нарязан на
две половинки, черен пипер и куркума и оставяте всичко да заври, за да
може ориза и картофа да се сварят. Прибавяте и нарязаната червена чушка.
Почиствате, измивате и нарязвате гъбите и пънчетата им на едри ивици и
ги добавяте към задушените зеленчуци. Добавяте карфиола, накъсан на
цветчета и посолявате. Изваждате сварения картоф и няколко парчета
моркови и ги смачквате до получаването на пюре. Връщате ги отново в
супата, за да добие плътност. Оставяте всичко да заври около 3-4 мин.и отстраняване от огъня.
След леко изстиване, подправяте
със ситно нарязан магданоз. При поднасяне добавяте в горещата супа,
лъжица кисело мляко и крутони.
Аз обичам по-киселите супи и добавям и оцет балсамико.